Diósgyőri Papírgyár - Papíripari Múzeum 3535 Miskolc, Hegyalja út 203/1
Feltöltve: 2016. Május 12 13:48:42 / 4017
Diósgyőri Papírgyár - Papíripari Múzeum
Elhelyezkedés:Miskolc
Telefon:+36 46 530-824
E-mail cím:temesvarine.bodnar.maria@dipa.hu
Weboldal: http://www.dipa.hu

A Diósgyőri Papírgyár egyedülálló papírtörténeti kiállítást rendezett be történelmi ereklyéiből a hagyomány ápolása, a szakmai múlt megőrzése céljából, mely gyárunk gyöngyszeme, és városunk idegenforgalmi látványosságainak kuriózuma. A kiállítás a papír feltalálásának kezdetétől napjainkig kíséri végig a papírkészítés múltját, fejlődését, a jelenkori papírgyártást, és bemutatja a gyár több mint kétszáz éves történetét.
 

Képek, makettek, ábrák, oklevelek, hiteles dokumentumok, minőségellenőrző eszközök, és a jelenlegi gyártási folyamatot bemutató film megtekintése segíti a  látogatót, hogy teljes képet kapjon az egyik legősibb szakma, a papírkészítés fortélyairól. A tárlat részét képezi egy bankjegy kiállítás, amely az 1920-tól Diósgyőrben gyártott papírra készült bankjegyeket mutatja be.

A különböző gépek, munkaeszközök, eredeti dokumentumok mellett egy korhű berendezéssel felszerelt XVIII. századi mintára berendezett papírmerítő műhely koronázza meg a látnivalókat, és idézi fel a régi idők hangulatát. Megtekinthető a kézi merítésű papírkészítés, valamint azok a merítő sziták, amelyekkel egyedivé varázsolták a papírokat. A diósgyőri papírkészítő mesterek több mint száz évig ezzel a technikával készítették azt a különleges papírt, amivel a gyárnak jelentős sikereket, és hírnevet szereztek.

Értékes, nagy múltú örökségünk kötelezi a gyár kollektíváját, hogy ápolja, őrizze és tovább vigye elődeink hagyatékát, és a szakma hagyományait.

Forrás http://www.dipa.hu

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva