Gorsium 8121 Tác, Fő utca 6
Feltöltve: 2016. Május 12 13:49:20 / 3002
Gorsium
Elhelyezkedés:Tác
Telefon:+36 22 315-583
E-mail cím:abirodalomvisszavar@gmail.com
Újra megnyitotta kapuit Székesfehérvár és Tác közös büszkesége, az ókori római település maradványait őrző régészeti park. Az elmúlt évek fejlesztése során látogatóközponttal is bővült a székesfehérvári Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeként működő Gorsium. Az újonnan felépített erődfal szakasz tetején végigsétálva madártávlatból is felfedezhető Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének egykori székhelye.

Gorsium-Heculia római kori város Budapest és a Balaton között Székesfehérvár határában az M7-es autópályától 5 km-re fekszik. Az I. század közepétől római katonai erődítés ellenőrizte az útcsomópontot és a Sárvíz átkelőhelyét. A II. század elején a katonai tábor helyén város épült, mely Alsó-Pannonia tartományülésének és császárkultuszának központja lett.
 
Az 1958 óta folyó ásatások városfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, forumot, templomokat és középületeket, a tartományülés csarnokait és szentélyeit tárták fel.  A település 260-ban egy barbár támadás során elpusztult, helyén 290 körül új település jött létre Herculia néven. Ebből az időszakból egy nagy palota, üzletsor, két ókeresztény bazilika, a városfalon kívüli temető maradt meg. A legkésőbbi épület a középkori Föveny falu kis temploma.
A romokat kiterjedt mediterrán hangulatú park veszi körül, kihelyezett római kőemlékekkel, görög-római jellegű színháztérrel.
 
Az ókori élettér itt a maga teljességében tárul látogatóink szeme elé, akik egy szempillantás alatt kétezer évet ugorhatnak vissza az időben. Útikönyv és audio guide segítségével járhatják végig az utcákat, felújított épületeket és belső tereket, sőt az interaktív látványraktárban még jobban elmélyedhetnek a provincia mindennapjaiban és tárgyi emlékeiben.

Forrás: http://www.gorsium.org

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva