Gyulai vár és Vártörténeti Kiállítás 5700 Gyula
Feltöltve: 2017. Június 06 09:34:03 / 4645
Gyulai vár és Vártörténeti Kiállítás
Elhelyezkedés:Gyula
Telefon:06/66 650-218
E-mail cím:var@gyulakult.hu

Gyula város legrégebbi épített öröksége, a belvárosban található, több mint 600 éves Gyulai vár. Vele szemben található a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a Várfürdő.

A vár történelmi jelentőségét igazolja, hogy Gyula Eger és Szigetvár mellett, a 16. századtól meghatározó végvára volt az országnak. A síkvidéki gótikus stílusú építmény anyagát tekintve téglavár. A vár építtetése Maróti János macsói bán nevéhez fűződik, aki Zsigmond királytól kapta a gyulai uradalmat.

A Maróti család kihalásával a terület beleértve a várat is, a király Hunyadi Mátyás tulajdonába került, aki fiának, Corvin Jánosnak adományozta azt.

A 129 évnyi török uralom kezdetéig több tulajdonosváltáson, átépítésen esett át a vár, majd ezt követően a területet a Harruckern család kapta meg. Ebben az időben a vár leginkább a gazdasági szerepet öltött be. 1705-ös  sikertelen kuruc ostrom után a vár katonai jellege megszűnt. A vár történelemben betöltött szerepe már csak az 1949-es forradalom és szabadságharchoz köthető, mert itt szállásolták el a fogoly Damjanich János és Lahner György tábornokokat.

Napjainkban a várban vármúzeum működik, ahol a látogatók 24 kiállítóteremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét. Korhű bemutatók segítik megismerni  a várbörtönt, az éléstárat, a sütőházat, a kovács- és a fazekasműhelyt, vagy az aktuálisan a várban élő várúr, várúrnő vagy a törökök életét.

A várban 1964 óta várszínház működik, amely nyaranként szabadtéri előadásoknak biztosít helyszínt.

Forrás: http://gyulavara.hu/

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva