Újpesti Lepkemúzeum 1041 Budapest, Dessewffy u. 26.
Feltöltve: 2017. Március 08 08:20:28 / 3689
Újpesti Lepkemúzeum
Elhelyezkedés:Budapest
Telefon:06/30-939-2141, 06/20-4959-700
E-mail cím:ujpestilepkemuzeum@gmail.com

2003. január 23-án megnyílt Közép-Európa első, önálló lepkemúzeuma. Az újpesti kertvárosban található múzeumot a gyűjtő, Juhász György saját otthonában rendezte be, hogy közszemlére tegye az elmúlt évtizedek utazásai alatt felhalmozott, korábban csak kutatók számára hozzáférhető tudományos jelentőségű anyagot.

Kiállításunk különféle tárgykörökből áll:
- rovargyűjtemény, amely elsődlegesen lepkéket foglal magában, külön bemutatva az egyes földrajzi régiókat, kiemelve hazánk, illetve a Kárpát-medence faunáját
- tengeri csiga-, kagyló- és korallgyűjtemény
- ősmaradványok és kövületek bemutatója
- ásványgyűjtemény
- különböző kultúrák néprajzi tárgyai, használati eszközei a régmúltból és napjainkból
- fotókiállítás, amelyen Buzás Balázs expedícióinkon készített képeit mutatjuk be
- az expedíciókon összegyűjtött egyéb érdekességek

Célunk az, hogy múzeumunk gyűjteményét minél több érdeklődő tekinthesse meg, és az iskolák szervesen kapcsolhassák tanrendjükhöz, színesítve biológia-, földrajz-, vagy történelemóráikat. Az Újpesti Önkormányzattal kötött megállapodás alapján kerületünk óvodái és iskolái, előzetes egyeztetés alapján, szervezett formában, térítésmentesen látogathatják múzeumunkat és vehetnek részt tárlatvezetésen.
Az Újpesti Lepkemúzeumot a tudomány képviselői, például a Szent István Egyetem oktatói és hallgatói, a Magyar Lepkészeti Társaság, a Magyar Rovartani Társaság tagjai és vezetői, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói, továbbá hazai és külföldi tudósok is folyamatosan látogatják.

Állandó kiállításunkat évről évre időszaki kiállításokkal egészítjük ki. Ezek közül elsőként 2003-ban az Altáj Expedíció, majd a Bolívia Expedíció alatt gyűjtött anyag került bemutatásra. 2007-ben az Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövetségének támogatásával létrejött Irán kiállítást tekinthették meg. Múzeumunk munkatársainak iráni expedícióin gyűjtött tudományos anyagát fotókiállítással és a Nagykövetség által térítésmentesen felajánlott néprajzi és kézműves tárgyak bemutatásával egybekötve mutathattuk be. 2008-ban egykori kutatótársunk, Juhász János Csaba munkásságát és több ezer rovarból (és számos szakkönyvből) álló hagyatékát, és ezzel párhuzamosan a rovargyűjtés történetét és módszereit mutattuk be.

Forrás: http://www.ujpestilepkemuzeum.hu

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva