Szegedi Pinceszínház 6720 Szeged, Dugonics tér
Feltöltve: 2016. Május 12 13:51:12 / 2391
Szegedi Pinceszínház
Elhelyezkedés:Szeged
Telefon:+36 62/ 540-554
E-mail cím:titkarsag.pincesz@invitel.hu

A Szegedi Pinceszínház 2001-től kezdve Szeged város egyetlen és első állandóan működő stúdiószínháza. A független befogadószínházak közé tartozunk. Elsődleges célunk, hogy olyan stúdió-előadásokat ismertessünk meg a nézőkkel – és ezeket olyan formában játsszuk – amelyek eddig még nem, vagy csak nagyon ritkán voltak láthatóak a városban és a régióban.
Olyan társulatoknak is otthont adunk – melyeket maga a Minisztérium, illetve az NKA is támogat –, amelyek valamilyen más utat keresnek, újszerű kísérleti előadásokat hoznak létre. Ahol minden technikai, szociális feltétel adott: ez a Szegedi Pinceszínház.

Kortárs íróink műveinek színpadra vitelét mindig fontosnak tartottuk. Darvasi László-darabot Magyarországon a Szegedi Pinceszínház játszott először, 2002-ben. Olyan kortárs írók darabjait vittük színre, mint Spiró György, Schwajda György, Pozsgai Zsolt, Csemer Géza, Görgey Gábor. De repertoárunkon szerepel például Örkény István, Kodolányi János, Márai Sándor, Karinthy Frigyes, vagy Fazekas Mihály műve is.

Több zenés produkciót, musicalt is bemutatott már színházunk (Tied vagyok pont hu, Kék-lila nyár, Egy csók és más semmi), emellett állandó színész-zenekart is létrehoztunk.

Iskolai beavatószínház-programunk elősegíti a fiatalok irodalmi ismereteinek bővítését és a színház megkedvelését. Hisszük, hogy egy jó színházi élmény fiatal korban útmutatás lehet a bontakozó személyiség számára. És nem utolsó sorban a jövő értő közönségét is neveljük.

Vidéki alternatív színházi projektünk arra hivatott, hogy helyet adjon értékes és színvonalas műhelymunkát végző vidéki társulatoknak. A Budapest-vidék szakadék áthidalására körforgásszerűen játsszunk a különböző budapesti független színházakban és fordítva: ők nálunk. Terveink között szerepel, hogy ebbe a projektbe minél több vidéki színházat bevonjunk.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Szegedi Pinceszínház az egyetlen olyan független színház, mely Szeged M.J.V. Önkormányzatával a második öt éves együttműködési megállapodását írta alá, megduplázott támogatással.

Szegeden még nem volt ilyen profillal működő teátrum, így a „stúdiószínházi hagyomány” sem alakulhatott ki a városban a Pinceszínház megjelenéséig.

2012 januárjában volt színházunk 10 éves. Az ebben a színházi szcénában jelentősnek számító évfordulót januártól májusig tartó rendezvénysorozattal ünnepeltük. Tartsanak velünk minden évadban!


Üdvözlettel:

Kancsár Orsolya
Kölcsey-érmes színművésznő
Szegedi Pinceszínház igazgatója

Forrás: http://szegedipinceszinhaz.hu

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva