Assisi Szent Ferenc szobrkút 7621 Pécs, Ferencesek utcája 32.
Feltöltve: 2016. Május 12 13:48:29 / 7026

Assisi Szent Ferenc szerzetes szobra Baranya megye székhelyén, Pécs városa történelmi városközpontjában található. Az Assisi Szent Ferenc-szoborkút a ferences rend Pécsett álló temploma, a ferences templom északnyugati oldalával szemközt, a Szent István tér legdélibb részén áll.A pécsiek szeretetét és ragaszkodását fejezi ki, hogy a Szent Ferenc-kút megjelölés mellett, utalva a kompozíció jellegzetességére, az alkotást népnyelvi elnevezéssel is illették, így lett a csobogó másik elnevezése: Galambos kút.

A szoborkút talapzata egy köríves vízmedence, csobogóval. A madarakat hűsítő vízkáva szélén két galamb, az egyik vizet kortyol, a másik Szent Ferencet nézi figyelve. A főalak és a galambok bronzból kerültek megformázásra, a körmedence anyaga kváderezés útján díszített mészkő, Nendtvich Andor készítette az alacsony talapzattal együtt, melyen kissé előre hajolva áll az általa alapított szerzetesrend vállra vetett kámzsás habitusában Assisi Szent Ferenc alakja. Jobbjában szelíd mozdulattal egy galambot tart, feléje fordul. A bal keze a példázat szerinti magyarázó mozdulatot mutat.

A pécsi Assisi Szent Ferenc-szoborkút (Galambos kút) azt a jelenetet ábrázolja, amikor a ferences hagyomány szerint Szent Ferenc a Cannara és Bevagna közti úton a madaraknak prédikált. Számos alkotást ihletett a madaraknak prédikáló Szent Ferenc története, többek közt Liszt Ferenc e legenda témájára írt, „Saint François d'Assise, ou la predication aux oiseaux” (Assisi Szent Ferenc, vagy prédikáció a madaraknak) című művét és Giotto festményét az Assisi Szent Ferenc-bazilika kereszthajójában.

Forrás: https://hu.wikipedia

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva