Népkert Miskolc 3529 Miskolc, Király utca
Feltöltve: 2016. Május 12 13:48:49 / 3086
Népkert Miskolc
Elhelyezkedés:Miskolc
Telefon:+36196646
E-mail cím:miskolc@tourinform.hu

A Népkert Miskolc belvárosának legnagyobb parkja. 56 921 m²-es területével a város harmadik legnagyobb parkja (Tapolca–Hejőliget és a Csanyik után). Kelet-nyugati hossztengelyű négyzet alakú terület. A Népkertben többek között sportlétesítmények is találhatóak.

Egy közkert létesítésének ötlete már a 19. század közepétől foglalkoztatta a város vezetőit. Losonczi Farkas Károly, Lévay József és Soltész Nagy Kálmán is javasolta és támogatta az ötletet, egy városi közpark létrejöttét Miskolcon. A Népkert végül Soltész Nagy Kálmán polgármestersége alatt készült el véglegesen, de a város korábbi polgármesteréről megemlékezve a Népkertet délről határoló utcát Losonczyról nevezték el (ezt később a 20. században Budai József utcára nevezték át).

A Népkertet az 1870-es években alakították ki. Ekkor még a város szélének számított a terület. Déli oldalán mezőgazdasági területek voltak, amely az elkövetkezendő pár évtizedben villanegyeddé alakult, ma is szép villák állnak itt. Miután Miskolc a második világháború után gyors növekedésnek indult, a Népkert gyakorlatilag a belváros része lett.

Itt állítottak először Magyarországon szobrot Erzsébet királynénak; a mellszobrot Stróbl Alajos készítette bronzból. (Helyén ma gipszből készült másolat található; egy másolata áll a Semmelweis kórház parkjában is, a kórház egy időben Erzsébet nevét viselte.) 1899. június 17-én avatták fel. Ebben az időben a Népkert neve Erzsébet-liget volt.

A Népkert növényállományában ma is jó állapotban megvannak a 19. század végén 20.század elején telepített fák, kocsányos és kocsánytalan tölgyek, vadgesztenyék, és bükkfák. Máig megmaradt a park fősétánya, amelyet gesztenyefa-sorok szegélyeznek. A gesztenyefák sora ott is folytatódik ahol már visszabontották az utakat, így láthatók a régi Népkert fősétányának vonalvezetései (ez leginkább a nyugati oldalon vehető észre). Gesztenyefa-sorok találhatók a kert egyes észak-déli útjain is. A sétautak által határolt füves területeken belül vegyesen találunk tölgyeket, tűlevelűeket, vadgesztenyét és az alábbiakban részletezett egyéb fafajokat is. Ezekben az eredetileg ligetes területekben mára a koronák zártak. Az egykori középső kerek térség, a Körönd környékén fenyők vannak, többnyire közönséges és szerb lucok. A park tűlevelűi közül kiemelkedőek a fekete fenyők, melyek magassága a vadgesztenyékét is meghaladja.

Forrás: https://hu.wikipedia

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva