Szent István cseppkőbarlang 3517 Miskolc, Egri Országú
Feltöltve: 2016. Május 12 13:48:52 / 3522
Szent István cseppkőbarlang
Elhelyezkedés:Miskolc

A Szent István-barlang (vagy röviden István-barlang) egy Lillafüreden található barlang. Idegenforgalmi célokra kiépített, 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánított, fokozottan védett természeti érték.

A barlangot 1913-ban fedezték fel, a hagyomány szerint úgy, hogy egy kutya beleesett az egyetlen természetes bejáratán át, ami egy 15 m mély üreg volt, és vonyítása nyomán találtak rá magára a barlangra. Első bejárója Kadić Ottokár volt 1913-ban. Feltárását 1927-ben kezdték meg Révay Ferenc irányításával. Kialakítottak egy turisták számára is járható bejáratot, bevezették a világítást, és 1931-ben a barlang megnyílt a látogatók számára.

A második világháború során károkat szenvedett, a világítás is tönkrement, és csak 1955-ben hozták rendbe. Az 1980. évi Karszt és Barlang 1. félévi számában nyilvánosságra hozták a kataszteri számát.

A barlang még jelenleg sincs teljesen feltárva, nem is látogatható teljes hosszában.

A barlang késő triász (anisusi) mészkőben alakult ki. Legmélyebb ismert szakasza a Pokol nevet viseli. A megnyitott szakaszon érdekes képződmény a Mamutfogsor, cseppkövesebb barlangszakasz a Meseország, az Oszlopok csarnoka és a Színházterem. A barlang belsőbb részei vízelvezető járatokkal is kapcsolatban vannak, mert 1958-ban és 1974-ben is feltört benne a víz, és a barlangot elöntve, a bejáraton kizúdult az útra. A Létrás-tető–István-lápa alatt húzódó nagy barlangrendszer utolsó tagja. Az időszakosan aktív forrásbarlang cseppkődíszes főágához kisebb oldaljáratok, emeleti szakaszok csatlakoznak. Mélypontján a további szakaszok feltárását állandó vízfolyás akadályozza.

A világítás hatására a barlang sajnos mohásodni kezdett, ezt korszerűbb világítás bevezetésével igyekeznek megállítani.

Mivel az István-barlang hűvös levegője nagyon tiszta, teljesen pollenmentes, és közel 100%-os páratartalmú. Egy részéből 1988-ban gyógybarlangot alakítottak ki a légúti megbetegedésben szenvedőknek, a Fekete-teremben.

Előfordul irodalmában még István-barlang, István cseppköves-barlang, István-karsztbarlang, Istvánoldali 1. barlang, Kutya-barlang, Kutyalyuk 1., Szent István barlang és Vödörlapító-barlang néven is.

Forrás: https://hu.wikipedia

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva