Debreceni Lovasakadémia 4032 Debrecen, Kartács u
Feltöltve: 2017. Február 06 13:01:50 / 6379
Debreceni Lovasakadémia
Kategória:Lovaglás
Elhelyezkedés:Debrecen
Telefon:+36-30-943-1093
E-mail cím:lovasakademia@gmail.com

A Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar vezetése az 1990-es évek közepén karolta fel a lovarda létrehozásának és a lovassport támogatásának ügyét. 

Ebben a folyamatban jelentős szerepet játszott a HAGE (Hajdúsági Agráripari Rt.) akkori vezérigazgatója Dr. Novobáczky Iván, aki jelentős shagya arab tenyésztő és lelkes lovas, valamint passzionatus fogathajtó volt.

A Lovasakadémia megalapításának lényeges előzménye, hogy itt működött az egykori FEFAG istálló, olyan kiváló lovasokat nevelve, mint a sokszoros válogatott military lovas Nagy Sándor (cödör), vagy a zseniális ugrólovas Budai János.

1997-ben megkezdődött az istállók és lovarda tervezése, amelynek vezérelve az agráregyetemi hallgatók lovastudása és lótenyésztési ismeretének fejlesztése volt, idővel a versenyzők kinevelése, illetve lovaglási lehetőség biztosítása a hobbilovasok részére. A fedeles lovarda, a 22 angol boksz, az állásos istálló megépítése a 90-es évek nagy fejlesztései voltak.

A lovarda a lehető legideálisabb területen jöhetett létre, mivel a városban, mégis erdei környezeteben, az egyetemekhez közel található, ahol a környező erdő kitűnő tereplovaglásra is.

A minőségi szakmai munka folytatása érdekében az egyetem megnyerte lovas-oktatónak Boros Sándor testnevelő-, edző-lovagló tanár, aki jelentős szerepet játszott abban, hogy a lovardában megfelelő szervezeti struktúra, magas színvonalú szakmai munka és széleskörű szolgáltatás épüljön ki. A lovas sportok területén több korosztályos válogatott versenyző került ki a keze alól és jelentős szerepe volt abban, hogy a Debreceni Lovasakadémia többször elnyerte a Lovassport Népszerűsítésének vándordíját. A létesítményvezető tisztet Szladek Róbert látta el. 

Időközben a Debreceni Agrártudományi Egyetem megkezdte a ménesgazda képzést és együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetemmel a „Lovaskultúra” szakirányú továbbképzésbe való bekapcsolódásra. 

A Debreceni Lovasakadémia Nonprofit Kft. célja az igényes szakmai munka folytatása, s ennek érdekében a közelmúltban jelentős fejlesztések történtek. Az egyetem vezetése és  az ágazat vezetőinek (Dr. Szilvássy Zoltán rektor, Dr. Jávor András oktatási rektorhelyettes, Dr. Bács Zoltán kancellár, Dr. Komlóssy István dékán, Dr. Mihók Sándor professzor, Wachter István kancellári megbízott) felelős gondolkodása, támogatása minőségi változást eredményeztek a lovaglás és lótartás feltételeiben.

A Lovasakadémia feltételeiben, szellemiségében és a lovasközösséget tekintve egyaránt az egyetemi képzés, a versenysport és hobbilovasok méltó központja.

Forrás: http://debrecenilovarda.hu

  • HétfőZárva
  • KeddZárva
  • SzerdaZárva
  • CsütörtökZárva
  • PéntekZárva
  • SzombatZárva
  • VasárnapZárva